Etiketter

Barn (14) Bøker (1) Drømmer (1) Ferie (11) Hellas (1) Hverdag (11) inspirasjon (74) Interiør (64) Livet (6) Lykke (7) Mat (4) Oppskrifter (3) Sommer (3)

mandag 7. januar 2013

Fargejakt...

Jeg er på fargejakt, og mange med meg. Jeg har fått flere spørsmål i det siste om gråfarger å anbefale. Grått er i tiden, og jeg synes at Fargerike har en utrolig fin brosjyre med vakre gråtoner.

Jeg legger derfor ved Fargerike sin guiding gjennom gråfargene, og kanskje det kan hjelpe deg å finne den riktig nyansen som passer hos deg.

Greige er veldig i vinden- en kombinasjon av grått og beige. dvs at de har de beste egenskapene fra to verdener, grå sin eleganse, og beige sin hygge. Greige er navnet på en farge (på samme måte som grønt og blått)

Her kommer litt fra Fargerikes guiding gjennom gråtoner:

"Nyanser av Grått" er et fargekart for deg som elsker grått! Grått er en farge full av nyanser og uttrykk. Fargen grå kan være både hard og myk, svak og sterk, elegant og røff. Både dominerende og nøytral - og den er like maskulin som den er feminin.Det handler om å finne den rette nyansen av gråttVi har pratet med våre fargekonsulenter, Cathrine Storesund fra Fargerike Raglamyr og Nina Agerup fra Fargerike Agerup, og fått deres innspill på fargen grått og de mest populære grånyansene.

For å finne den perfekte gråfargen må man prøve seg frem. Da grå ofte har nyanser av blått, rødt eller andre farger i seg, er det opp til hver enkelt person å finne sin favoritt. Nina Agerup sier:
"Den perfekte gråfargen for meg, er den som er mest nøytral grå og som harmonerer med de øvrige fargene i rommet." 

Enkelte gråfarger kan reflekteres i rom med f.eks. eikegulv, så derfor er det da viktig at gråtonen der er nøytral, slik som eksempelvis de mørkere nyansene Morgenstund eller Gråstemning.

Ved valg av gråfarger, påpeker Cathrine Storesund;
"Det er viktig at man tenker over interiøret man har idag, før man velger ut sin favorittgråfarge. Grått er en fantastisk farge som bakgrunn til det man har idag, men man må velge den fargen med korrekt undertone (rød, blå, grønn, nøytral), hvis ikke kan man få en ufrivillig fargesmell."

Dersom du ønsker å velge ut en gråfarge, vil vi alltid spørre deg om hvilket interiør du har idag, samt hvilke farger du har på møbler og gulv. Fargene som benyttes i rommet kan forsterke de andre fargene i malingen du velger ut, derfor er det viktig at disse harmonerer.
Grått er som nevnt ikke bare grått. Det er faktisk mulig å bruke for mye av fargen. Du kan risikere å få et trist utrykk, ettersom noen gråtoner har dette litt triste, dog beroligende, over seg. For å unngå dette, er det viktig å bruke grått sammen med andre farger.

Nina ga oss et fint eksempel på gråfargens forskjellige funksjoner;
"Gråfarger kan fint brukes på en stue, ettersom den hjelper oss med å roe ned etter en slitsom arbeidsdag. Men - velger man å bruke den samme fargen på et kontor, kan man merke at fargen trekke energi ned. Man bør derfor ikke male kontor i gråtoner, men bruke klarere farger. Klare og skarpe farger gir oss energi"

Cathrine trakk frem også et viktig punkt;
"Det finnes så mange grånyansene, så man kan risikere å velge grånyanser om rett og slett ikke harmonerer med hverandre, og derved kan oppleves som kaotisk."
Å ha system i fargevalgene til husets rom, er viktig for å få et harmonisk og ryddig hjem. Der kan gråtonene hjelpe oss, i følge Cathrine;
"Grånyanser som er satt i system vil alltid fremstå som et godt hjem. Fargen lever sitt eget liv, den er der alltid - og får frem det beste i alle andre farger. Ved å bruke korrekt fargenyanse blir det lett å få ting til å stemme ellers i huset."
Nina hadde et fint eksempel på hvor lite som skal til for å få satt fargene i system og få en struktur over nyansene man bruker i hjemmet sitt:
"Se for deg en stue med Konkyliegrå vegger, linfarget sofa og eggehvite lister. Alle fargene som er benyttet her, er på samme fargeskala og er for like - de glir rett og slett inn i hverandre. Se nå for deg en stue hvor veggene er Oktobergrå, sofaen er sort og listene er malt hvite. Her er det farger som ikke nødvendigsvis er like, men lager fokuspunkter og rammer for rommet.
Hvilket rom tror du det er mest behagelig å komme inn i?"En liten presentasjon av fargene i fargekartet "Nyanser av grått":

Nøytrale gråfarger fra lys til mørk


FR1123 Konkyliegrå er et kjempefint alternativ til de som har hatt hvitt som "sin farge",  men nå ønsker å bevege seg inn mot litt mer farger. Konkyliegrå oppleves som hvit på store flater, men en hvit list vil vise at det er en farge og får dermed frem kontrasten.

De nøytrale gråfargene kan fremstå som enda blåere på store flater. Fargene harmonerer med skifer, ren hvit og blå. Ved å bruke klare blåtoner i rommet, vil fargene fremstå som mer nøytrale. De mørkeste fargetonene er også yppelige å bruke på møbler som stoler, bord og annet. Fargene er også lekre å bruke som gulvfarge.
De fire fargene over har en rød undertone. Dette er farger som i noen lys oppleves som mer rød med en varm grånyanse, som gjør den mer spennende og morsom å leke med i et rom. Fargepaletter med rødt er de eneste fargene som gjør disse fargene nøytrale. Eik blir en kontrast og vil fremheve det rødskjæret i fargene. Det samme gjelder grønn. Disse fargenyansene er mer moderne og er en skala vi har sett lite av. Inntil nå!


Fargene over harmonerer med eik og andre gule/brune tresorter. Andre farger som kan kombineres er eggehvit og beige. På tekstilfronten er lin pent til de lyseste fargene.

Som dere kan se, er grått langt fra kjedelig og "bare grått" Den har mange nyanser og referanser som er morsomme å leke seg frem med. Ønsker man åvelge grått, er det viktig å finne sin gråfarge, den fargen som harmonerer med interiør og de øvrige fargevalgene man ønsker å bruke.  Kanin FR1104 er sesongens bestselger, og butikkene blir nedringt om nyansen. En vakker fargetone, du lett kan kombinere med andre farger.


Storbygrå FR1212, er vår mørkeste greige nyanse. Den er elegant og sofistikert, og svært god til soverom, og også oppholdsrom. Den varme nyansen gir umiddelbart en hyggelig følelse, samtidig som den er elegant.


Vil du se og lære mer kan du gå inn på http://www.fargerike.no Lykke til med valg av farge, og til dere som egentlig ikke hadde planer om å male så er det jo alltids morsomt å starte det nye året med litt forandring;)

Ha en fin dag,


2 kommentarer:

 1. Flott innlegg! Vi lurer på om vi skal male med grått her etterhvert.. Det var dessverre ikke mulig å velge hvite gulvlister på huset, så vi har derfor lister i eik. Derfor ble jeg litt lettet nå når jeg leser i innlegget ditt at det finnes gråfarger som kan bli fint til eik og;) Et alternativ er jo selvsagt å male de hvite eller bytte de ut, men det er ikke et veldig populært forslag her i huset..

  Nå er det veldig sterilt her i nyhuset, vi har ennå ikke fått opp noe på veggene. Malte i fargen chi, så det er veldig hvitt.. Men satser på at det blir koseligere og lunere etterhvert.

  Klem Anja

  SvarSlett
 2. Ja, fargerike er flinke og har masse inspirerende og bra når det skal fornyes;) Jeg selv har jo masse hvitt, og klør i fingrene for å male i disse gråtonene;) Men...får vente litt, er jo bare 2 år siden det ble malt sist. Får heller bruke litt farger på interiøret og tekstilene, så blir det lunt og varmt alikevel.

  Klem Mari;)

  SvarSlett